Styrelse, ledning och ägare

Eviny är organiserad som en koncern med Eviny AS som moderbolag.

Företagsledning

Ragnhild Janbu Fresvik, koncernchef

Ragnhild Janbu Fresvik (f. 1980) började på Eviny 2023. Hon är civilekonom från Norges Handelshögskole. Hon har tidigare varit investeringsdirektör på Grieg Gruppen, generaldirektör på Grieg Mauritas, verkställande direktör för företagsmarknaden på Sparebanken Vest. Dessutom har hon erfarenhet från bl.a. Boston Consulting Group, Software Innovation.

Øystein Fossen Thorud, CFO (direktör för ekonomi & finans)

Øystein Fossen Thorud (f. 1984) började på Eviny 2023. Han kommer från en position som direktör på PwC. Han har lång erfarenhet från strategirådgivning, M&A (fusioner och förvärv) och finansiell analys inom energisektorn. Han har varit en central del av PwC:s energisatsning, och har flera år bakom sig som analytiker och strategirådgivare på Norsk Hydro.

Arne Andreas Riisnes, koncernchef för Ny energi och Industriella partnerskap

Arne Andreas Riisnes (f. 1982) började på BKK AS år 2008 som koncerntrainee.Han känner hela gruppen väl genom många olika roller under sin tid på BKK och Eviny. Han har bland annat lett flera större energiprojekt, arbetat med affärsutveckling samt köp och försäljning och sammanslagning av olika verksamheter. Arne Andreas Riisnes har en magisterexamen i samhällsgeografi från universitetet i Bergen.

Ingrid von Streng Velken, koncernchef Elektrifiering och teknik

Ingrid von Streng Velken (f.1982) började på Eviny 2013. Hon har en civilingenjörsexamen från NTNU i industriell ekonomi, med energi och miljö som teknisk inriktning. Hon har tidigare arbetat på The Boston Consulting Group som projektledare och ”global manager” för hållbarhet.

Sonja Chirico Indrebø, koncernchef Fornybar

Sonja Chirico Indrebø (f. 1969) började på Eviny 2024. Hon har över 20 års erfarenhet från Equinor där hon bland annat varit chef för företagets satsning på flytande havsvind, ansvarig för strategi & innovation för det förnybara område samt gruppchef för IT. Sonja har även lett havsvindsföretaget Corio Generations internationella satsning på flytande havsvind. Hon har en examen i elektroteknik.

Johannes Namstad Dobson, vice VD Stab

Johannes Namstad Dobson (f. 1985) började på Eviny 2023. Han kommer från posten som PR-direktör på Kongsberg Gruppen ASA, och har tidigare erfarenhet från Elkem ASA, Sparebanken Vest och Dinamo Kommunikasjon. Han har lång erfarenhet av strategi, kommunikation, PR och beredskap. Han har studerat kommunikationsledning vid Handelshögskolan BI i Århus, samt har befälsutbildning från norska försvarsmakten.

Kristin Aadland, koncernchef BKK

Kristin Aadland (f. 1973) började i Eviny 2013, och tillträder som verkställande direktör för BKK den 30 juni. Arild Fleten vikarierar tills hon tillträder. Aadland är civilekonom på NHH, har en executive master från NHH i omstrukturering, innovation och förändringsledning, samt en master of management i från BI. Adland har tidigare arbetat med strategi och ledning på DNB, som CFO på Inwido Norge, och som executive vice president för Entrepreneurs and Markets på Eviny.

Koncernstyrelsen

Styrelsen för Eviny AS består av tolv ledamöter. Av dessa kommer fyra från Statkraft, tre från kommunala ägare, en från Vestland fylkeskommune och resterande fyra är arbetstagarrepresentanter.

Ordförande Jan Erik Kjerpeseth, Bergens kommun
Vice ordförande Henrik Sætness, Statkraft
Lars Hellandsjø, landsbygdskommunerna
Anne Gine Hestetun, Vestland fylkeskommune
Hege Økland, Bergens kommun
Dag Smedbold, Statkraft
Kristin Steenfeldt-Foss, Statkraft
Asbjørn Grundt, Statkraft
Arvid Andenæs, kommunerna i Sunnfjord och Ytre Sogn (observatör)
Therese Brekke Lekven, arbetstagarrepresentant
Usman Imtiaz, arbetstagarrepresentant
Malin Amundsen, arbetstagarrepresentant
Knut Erik Nielsen, arbetstagarrepresentant

Våra ägare

ÄgareÄgarandel
Statkraft43,44 %
Bergen kommun37,75 %
Alver kommun3,45 %
Øygarden kommun3,43 %
Askøy kommun2,48 %
Sunnfjord kommun2,27 %
Tysnes Kraftlag AS1,70 %
Kvinnherad kommun0,91 %
Kvam herad0,90 %
Voss herad0,67 %
Fjaler kommun0,61 %
Austrheim kommun0,43 %
Hyllestad kommun0,38 %
Vaksdal kommun0,37 %
Etne Elektrisitetslag AS0,35 %
Gulen kommun0,27 %
Solund kommun0,24 %
Fedje kommun 0,12 %
Høyanger kommun 0,12 %
Masfjorden kommun0,10 %