Eviny expanderar utomlands – öppnar världens snabbaste snabbladdare i Sverige

Energibolaget Eviny expanderar utomlands och har öppnat världens snabbaste snabbladdare i Sverige. ”Det här är en stor och viktig milstolpe för oss”, säger Evinys koncernchef Jannicke Hilland.

Eviny har öppnade världens snabbaste snabbladdare i Sollefteå.Foto: Michael Engman

Evinys snabbladdarsatsning har en stark tillväxt i Norge. 315 000 användare har laddat ner bolagets Bilkraft-app. Enbart under årets första fem månader har 40 000 nya användare anslutit sig.

– Med den tillväxt vi upplever på hemmaplan är det ett naturligt nästa steg att satsa utanför Norge. Vi har ambitioner att expandera i Europa. I Danmark har vi tecknat avtal med sju köpcentrum och har andra spännande initiativ på gång. I Tyskland har ett omfattande stödprogram införts för etablering av 10 000 snabbladdare och Eviny är med och konkurrerar om de här projekten. Vi har gått vidare från den första kvalificeringsomgången och hoppas kunna vinna några av de 26 tilldelningarna, säger Odd Olaf Askeland, chef för Evinys satsning på snabbladdare.

I samband med lanseringen av namnbytet från BKK till Eviny* i höstas meddelade koncernchef Jannicke Hilland att bolaget har internationella ambitioner. Hon pekade på snabbladdning som en möjlig utlandssatsning.

Kommer att påskynda den gröna omställningen

Konsernsjef Jannicke Hilland ved lynladeren som Eviny åpnet i 2022 i Bergen, Norge. Foto: Tove Lise Mossestad


– Vi har producerat ren, förnybar energi i över 100 år och nu skapar vi de nya lösningar som krävs på vägen mot ett utsläppsfritt samhälle. Vi ska vara ledande i utvecklingen av klimatvänlig energi och framtidsinriktade infrastrukturlösningar. Vi ska bidra till att göra Vestlandet och Norge ledande inom elektrifiering och skapa nya gröna jobb. Dessutom visar vi nu att vi menar allvar med att de lösningar vi utvecklar också ska bli en exportvara som andra länder kan använda för att minska sina egna utsläpp av växthusgaser, säger Hilland.

Eviny har många projekt på gång i Sverige. Den första laddstationen öppnade i Lycksele, och nu öppnade världens snabbaste snabbladdare i Sollefteå (360 kW), liknande stationer sätts nu över hela landet. Därefter följer flera projekt. Samtidigt öppnar bolaget också sitt första utlandskontor i Stockholm.

– Sverige behöver en bra laddinfrastruktur. Eviny vill ha en aktiv roll i att skapa förutsättningar för omställningen till elbilar också i Sverige och det är förstås en intressant marknad för oss. Sverige är till ytan något större än Norge, men har dubbelt så många invånare och därmed en större fordonspark, säger Askeland.

Evinys snabbladdarsatsning har en stark tillväxt i Norge, och har ambitioner att expandera i Europa.Foto: Michael Engman

Nu fortsätter resan ner i Europa, till Danmark och förhoppningsvis så småningom vidare till Tyskland.

– När vi i Norge kommer att få ungefär sex gånger så många elbilar som vi har i dag kommer tyskarna att få över 100 gånger så många elbilar som de har idag. Det säger något om hur mogen den norska marknaden är och hur stor potentialen är i Tyskland, säger Askeland.

Eviny producerar sin egen vattenkraft och köper ursprungsgarantier från den här produktionen. Enligt Askeland anses detta vara mycket positivt, inte minst i Europa.

Några fakta om Evinys satsning på snabbladdare:

  • Eviny (då BKK) började med fem snabbladdare under 2012/2013 på Vestlandet av Norge i samarbete med länet och med stöd från Enova.

  • 2015 öppnade bolaget det som då var världens största laddstation (källa: Elbilforeningen), på Danmarksplass i Bergen.

  • Från 2020 är Eviny det företag som erbjudit alla elbilsförare i Norge flest snabbladdare. 2022 öppnade Tesla sitt laddarnätverk och därmed ligger Eviny än så länge på andra plats när det gäller antalet snabbladdningspunkter, men man har fortfarande flest stationer med snabbladdare i Norge.

  • 2022 öppnade Eviny världens snabbaste snabbladdare på Oasen i Bergen med en kapacitet på 360 kW.

  • Idag har Eviny cirka 200 laddstationer och 1 342 allmänt tillgängliga laddpunkter med olika snabbhetsgrad i drift i Norge. Utbyggnaden fortsätter.

*Vid årsskiftet delades BKK-koncernen upp i två varumärken till följd av ett branschföreläggande från myndigheterna. Nätbolaget som transporterar el hem till 450 000 personer på Vestlandet heter fortfarande BKK. Koncernen, inklusive vattenkraftproduktion och kommersiella initiativ, bytte namn till Eviny.